Kærlighed og elastikker

Spørgsmål

Hej Anders,

Flittig bruger af siden takker jeg endnu engang for meget spændende læsning. Lidt af det menneskelige herfra; hvad mener du om kærligheden? altså hvor langt mener du man bør strække sig 1) for at nå den (eller den når dig) 2) hvor meget skal man bøje sig når man er landet i den. Et spørgsmål med mange facetter - I know. Jeg tænker at vi er mange der har været i forhold og kender til følelsen af at skulle strække elastikken langt ud for at kunne rumme pakken. Glæder mig til dine (løse) tanker.

Venligst Troels

Svar

Kære Troels


Kærlighed og elasticitet - jeg er ikke sikker på, at jeg som filosof har meget at sige om hvor grænsen går. Det akademiske svar ville være, at en kritik af kærligheden kunne lære os om kærlighedens grænser (krinein: grænse). Dit første spørgsmål, hvor meget man må bøje sig for at nå kærligheden er vel egentlig ikke et spørgsmål om elasticitet, men om disponibilitet, invitation og tålmodighed - og sikkert meget mere. At ydmyge sig i det uendelige for at få den man elsker handler ikke om elasticitet, sådan som jeg ser det. Det gør derimod det andet problem, nemlig at elske den, man får. Og hertil er sagerne vist for mangefacetterede, som du skriver, til at kunne give en direkte anvisning, men måske andre vil byde ind. 


Blot vil jeg henvise til, at problemet med elastikker ikke alene er et spørgsmål om hvornår de sprænger, men at elastikker også bliver slappe af udstrækning. 


Og så vil jeg i den grad anbefale Roland Barthes: Fragments d'un discours amoureux / Kærlighedens forrykte tale.


- Anders Fogh Jensen, 8. november 2008