Sommerens projekt: kærlighed

2. juli 2011, København N.

I dag er første dag i min sommerferie – og dermed starter jeg mit nye projekt op: Kærlighed. Efter i nogle år at have gået rundt om og rundt i mytologiens verden, særligt den græske mytologi vil jeg nu kaste mig over kærlighedsbilleder. Det er der mange gode grunde til.

For det første virker det som meget vigtigt i de fleste menneskers liv. Kærlighed er vigtigt.

For det andet virker det som om vi lever i en brudtid (også vi!), hvor de skabeloner vi har brugt i århundreder ikke længere virker helt så godt. Det er som om vi på den ene side har billeder der lærer os at hér falder livet på plads (inklusive billeder af familien som længe har været en grundkomponent i den vestlige kultur), samtidig med at mange oplever, at tingene ikke falder på plads netop i kærligheden. Kærligheden er med andre ord et menneskeligt problem i tidsånden. Det synes jeg er spændende. Jeg har i mine studier af projektsamfundet i kapitel 14 om pardannelse ikke mindst analyseret relationsdannelse og -navigation i Sex & The City, og jeg ser mit kærlighedsprojekt som en fortsættelse heraf.

For det tredje falder det i forlængelse af mit arbejde med parterapi, dvs. i forsøget på ikke bare at studere kærlighedens former og billeder, men også faktisk at hjælpe folk med disse former  – hvortil det at kaste et blik på billederne er hjælpsomt.

For det fjerde falder det godt i forlængelse af min interesse for mytologi. Jeg vil derfor begynde med at forlænge studier af myter ved at læse mig lidt ind på klassiske par som Tristan og Isolde, Paolo og Francesca, Romeo og Julie, Werther og Lotte. Herfra vil jeg gå lidt mere kulturhistorisk til værks og derefter vende tilbage til par (og andre konstellationer) i litteraturen og på film.

I sidste måned købte jeg fem kilo bøger om kærlighed i en boghandel i Paris og sendte dem hjem til mig selv i en blå kasse. Nu står kassen der og venter på at blive kastet ned i kufferten. I morgen tager jeg til Grækenland for at få ordentlige tomater og læsero. Men det tager altid lidt tid for mig at vænne mig til at læse igen, når jeg har været optaget af mit daglige arbejde, der er så meget i talens medium. Så jeg inviterer læsningen til at tage mig, og ved, at den også må trækkes lidt i tøjret ind i mellem.

Indtil videre holder jeg tre foredrag i efteråret om kærlighedsbilleder og kærlighedens historie, hvoraf det ene er offentligt og gratis (i Grøndalskirken i Vanløse d. 13. september 2011).

God sommer indtil videre.