Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tilmeld dig nyhedsbrevet, så kan du lytte til podcasten  1. Jeg er allerede tilmeldt nyhedsbrevKlik på knappen herunderOm Filosoffens podcast


SÆSON 1: ETIK 

 

Første sæson af Filosoffens podcast handler om etik.

 

I daglig tale rodes moral og etik sammen, men det er ikke det samme. Moral handler om ikke at gøre alt, hvad man kan. Etik handler om hvordan man får et godt liv som dødelig. Det er således noget vrøvl, at vi skulle have et etisk råd, det er et biomoralsk råd.

Hos Filosoffen er al filosofi som bekendt livsfilosofi. Og derfor er filosofi her også, hvad filosofi var i sin oprindelse: en fortsættelse i en anden stil af mytologiens fortællinger om de menneskelige vilkår og om, hvordan man med lidt forstandighed lever lidt bedre end heldigt. 

Filosoffen har en stort anlagt serie af podcasts. Hver sæson består af 8 afsnit.

Første sæson handler om etik. Om det at være menneske, at leve med det værste og det bedste og blive et helt menneske.

Du kan allerede nu høre denne sæson.

 

Afsnit 1: Dannelse

- Dannelse er for Filosoffen et grundbegreb. Det handler om at blive et helt menneske i samspil med andre. Hvordan og hvad der er tænkt om dannelse kan du høre her.

 

Afsnit 2: Splittelse

- Splittelsens historie fra kosmos til klinik. Her kan du høre om splittelsen som vilkår for det moderne menneske, om typer af splittelse, og hvordan splittelsen er flyttet fra de store fortællinger om mennesket til i dag at være en klinisk normaltilstand.

 

Afsnit 3: Skam

- Skammen er iflg. den jødiske og kristne mytologi lige så gammel som refleksionen. Men hvordan adskiller skyld og skam sig fra hinanden? Og hvilke typer af skam findes der? Hvis det gode liv ikke handler om at komme over skammen, så må det handle om at leve med den.

 

Afsnit 4: Besindighed

- Filosoffen tager fat på de fire græske kardinaldyder. I dette afsnit behandles de to dyder, mådehold (sophrosyne) og visdom (phronesis) under et som besindighed. Her hører du om, hvad besindighed kan være og hvordan den kan mangle i en tid, der er optaget af aktivitet, hastighed og handling.

 

Afsnit 5: Retfærdighed

- Den tredje græske kardinaldyd er retfærdighed (dike). Men hvad er egentlig retfærdigt? Det gives der forskellige bud på, ligesom hvad overmålet af retfærdighedssans kan være.

 

Afsnit 6: Mod

- Den fjerde og sidste græske kardinaldyd er mod (andreia). Uden mod kan man ikke praktisere de andre dyder, for det kræver mod at holde på og udfolde det principielle i en pragmatisk verden. Men også det at vente kan såvel være besindigt som modigt.

 

Afsnit 7: Længsel

- Længsel synes at være et menneskeligt vilkår på linje med håbet. Men i normal brug er håbet rettet mod fremtiden, mens længslen både kan angå fortiden såvel som fremtiden. I denne podcast ser Filosoffen på, hvordan længsel både kan være psykologisk, social og kosmisk. For Odysseus' hjemmelængsel var mere end bare personlig, den var kosmisk. Til forskel fra mange moderne mennesker vidste han dog, hvad hjem var. I dag kan vores hjemmelængsel udspille sig som det overhovedet at have hjemme.

 

Afsnit 8: Tillid

Tillid til andre og tillid til verden er helt basale faktorer i enhver opbygning når et nyt menneske kommer til verden. Ikke desto mindre lykkes dette ikke altid. Det er meget lettere at nedbryde tillid end at opbygge den. Men hvordan opbygger man tillid? Svaret i denne korte podcast lyder, at tillid er noget man må give til nogen, der endnu ikke har fortjent det.