Facebook

Spørgsmål

Kære Anders

Jeg har læst mange af dine artikler og synes du er god til at sætte gang i tankerne og få en til at se tingene fra en ny synsvinkel. Kom derfor til at tænke på hvad du egentlig mener om Facebook? Ja, det er et ret bredt spørgsmål og jeg hentyder faktisk ikke til noget specifikt – men det faktum at mio at mennesker ligger meget af deres privat liv ud i det offentlige, ja nærmest en online dagbog hvor alt er tilgængeligt. Herudover er udviklingen af dette medie i ekstrem vækst og jeg kan selv sidde lidt undren med en halv skeptisk rynken om det nu er sundt? Ser frem til at høre din mening om skrivelysten skulle fange dig.

Tak, Søren N.

Svar

Kære Søren

Ja, hvad skal man mene om Facebook. For sådan en som jeg, der i årevis havde beskæftiget mig med nødvendigheden af ikke bare at have et netværk for at få nye projekter, ikke bare at kunne begå sig i netværk, men fandeme også med at reklamere med, at man har netværk – ja, så kom det jo ikke som en overraskelse, at der opstod internetportaler, hvor enhver kunne skilte med hvem og hvor mange han eller hun var forbundet med – under den noget overdrevne betegnelse ’venner’. Når projekter kræver tilkobling, så bliver man mere attraktiv dersom man har et stort, kendt eller lækkert netværk. Sådan er det.

Når man dernæst betænker den tyske filosof Peter Sloterdijks bemærkning om, at i vor tid er det ikke bare det særlige, der bliver bemærket, men at det ikke bemærkelsesværdige bliver gjort bemærkelsesværdigt og bliver bemærket – hvad jeg længe har haft fornemmelsen af var tilfældet i TV og aviser – ja, så kom det heller ikke som den store overraskelse.

Jeg har holdt foredrag for mennesker, der af deres arbejdsplads var blevet bedt om gå på Facebook og have deres netværkskontakter opdaterede, fordi det var vigtigt for deres arbejde. Jeg konstaterer, at arbejdspladsen via internetportaler som Facebook og hvad der ellers findes, breder sig ud i netværket – og måske var det heller ikke den store overraskelse, al den stund man så længe har talt om arbejdets invandering af privatlivet. Men det kom alligevel lidt bag på mig.

Om det er sundt eller ej, kan jeg ikke tage stilling til. Men jeg bemærker, at mange mennesker finder stor underholdning deri, og måske gør jeg det også selv en dag.

– Anders Fogh Jensen

7. marts 2009